Mestre Bimba 1900’de doğdu. Asıl adı Manoel dos Reis Machado’dur. Capoeira’ya 12 yaşındayken Salvador’da şu an Liberdade diye bilinen bir yerde başladı. Mestresi bir deniz şirketi kaptanı olan Afrikalı Bentinho idi. Mestre Bimba 18 yaşındayken bir okul açtı fakat esas Capoeira Regional diye bilinen onun “Bahia’dan bölgesel bir dövüş” dediği stili öğrettiği ilk akademisini 1930’larda açtı.

“Três Pandacas (3 vuruş)” lakabını almış olan Mestre Bimba korkulan bir dövüşçü idi. Rakiplerinin ondan aldığı 3 darbeden sonra ayakta kalamadıkları söyleniyor. Mestre Bimba “beyin, kastan üstündür”, “malandro” teorisini savunmuştur. Onun en sevilen sözlerinden biri şöyledir; “Quem aquenta tempestade é rochedo (sert kayalıklar, fırtınaya dayanabilirler)”. Bu değişin anlamı şudur; eğer kendinizden daha güçlü biri ile karşı karşıya gelirseniz, yapılacak en iyi şey kaçmaktır, fakat eğer o sizin arkanızdan koşarsa onu ummadığı bir şekilde yenebilirsiniz. Bu tipik bir malandro hareketidir. Mestre Bimba’nın akademisini açmasıyla Capoeira tarihi yeni bir çağa adım attı, çünkü Salvador’un üst sınıfına ait çocuklara bu oyun öğretilmeye başlandı. Mestre Bimba babasının profesyonel olduğu bir dövüş biçimi olan “batuque”’de bulunan el-kol hareketlerini biraz daha değiştirerek (golpes igados) Capoeira’nın içerisine kattı. Aynı zamanda 2 capoeirista için 8 basamaklı önceden belirlenmiş hareket ve tekmelere dayanan yeni bir öğretme metodu geliştirdi, 2 oyuncunun birbirlerini havaya fırlatarak yere her zaman ayaklarının üzerinde düşmeyi öğrendikleri “Cintura Desprazada” basamağı dahil. Aslında, büyük ölçüde sinir ve dövüş içeren Capoeira’ya büyük ölçüde dinsellik ve oyunsallık katmıştır.

Bütün bunların yanı sıra, en önemli gerçek şudur ki; Mestre Bimba’nın öğrencilerinin büyük bir kısmını oluşturan üst seviye ye ait insanlar Capoeira Regional diye bilinen yeni stilin yaratılmasına katkıda bulunmuşlardır. (Bunun anlamı, bu insanlar; Afro-Brezilya kültürüne sahip ve başkalarına sağlanan imkanlara tam olarak sahip olamayan sınıfa ait geleneksel capoeiristadan farklı şekilde düşünen, farklı özgeçmişi ve değerleri olan sosyal sınıfa ait insanlar olmasıdır.)

Akademisinin açıldığı tarihten sonraki yıllarda da başarısı devam etti. O ve öğrencileri Rio de Janeiro, São Paulo ve diğer büyük kentlerde çalışmalar yaptılar. Fakat 1970’lerin başlarında ona asla yardım etmeyen resmi kurumlara olan kızgınlığı sebebiyle Goiana’ya taşındı. 1 yıl sonra 5 Şubat 1974’te bu şehirde öldü. Yaşamının son gününe kadar hareketli ve kesinlikle aklı başında bir insandı, öyle ki öldüğü günün akşamüstünde bir klüpte gösteri yapmayı planlıyordu. Goiana’ya gömülmeyi vasiyet etmiş olmasına rağmen, ilk öğrencilerinden bazıları bir araya gelip cenazesini tüm hayatı boyunca capoeira yaptığı ve öğrettiği yer olan Salvador’a getirdiler.

Daha sonra bir çok insan yeni capoeira türleri yarattı ve öğretmeye başladı. Fakat bunlar görüldükleri kadar hızlı bir şekilde kayboldular. Hiçbiri Bimba’nın engin bilgi birikimine ve şahsiyetine sahip değillerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.