Neden Capoeira Yapmalısınız

Yapılabilecek yüzlerce fiziksel aktivite varken neden capoeirayı  yürümeye tercih edesiniz ki?

Öncelikle capoeira hem toplumsal, hem de derinlemesine bireysel bir deneyimdir. Capoeirista oldunuz mu, dünyanın dört bir yanında sizin tutkunuzu paylaşan binlerce kişiyle bağ kurmuş olursunuz. Aynı zamanda çoğu insanın yapmayı hayal bile edemeyeceği şeyleri yaparsınız, böylece gerçek bir özgünlük yakalamış olursunuz.

 

Capoeiraya başlamak istiyorsanız, ya da capoeirayı duymuşsanız ve merak ediyorsanız, doğru yere geldiniz.

 Bazı capoeiristaların sahip olduğu olağanüstü bedenlerden de anlayacağınız gibi, capoeiranın müthiş fiziksel yararları vardır:

Güç: Capoeiristalar amuda kalkarken, yuvarlanırken vb. sürekli ellerinin üzerinde hareket ederler ve bu, vücudun üst kısmının kondisyonunu inanılmaz biçimde yükseltir. Bacak kuvvetini de arttıran bir sürü tekme ve hareket vardır.

 

Esneklik: Bazı capoeiristalar, esneklik açısından yogacılarla yarışabilirler.

Kardiyo ve Direnç: Yoğun capoeira oyunları çok büyük miktarda enerji gerektirebilir. Bu, öğrenilen tekniklerin düzenli tekrarıyla birlikte, müthiş bir kardiyo egzersizidir.

Form: Capoeira gücünüzü, esnekliğinizi ve direncinizi arttırır, dolayısıyla çok daha fit olursunuz. Fit olmak biraz zaman alabilir ama capoeirayı ciddiye almaya başladığınız zaman gerçek bir sağlık sembolü haline gelebilirsiniz.

 Fiziksel faydalarının yanında, capoeira sosyal hayatınızı da geliştirir:

Yeni insanlarla tanışmak: Bir capoeira grubuna katıldığınız zaman, bir ailenin parçası olursunuz. Tüm dünyadan insanlarla karşılaşırsınız ve mutlaka yeni arkadaşlar edinirsiniz.

Yeni bir dil öğrenmek: Akıcı konuşamayabilirsiniz (konuşa da bilirsiniz) ama biraz Brezilya Portekizcesi anlamaya ve belki de konuşmaya başlayacağınıza hiç şüphe yok.

Yeni bir kültürü tanımak: Capoeira, Brezilya’ya derinden bağlıdır. Çoğu dövüş sanatının sadece aerobik antrenmanlara ve küçük salonlara indirgendiği bir dönemde, capoeira kendi geleneğini korumaya devam ediyor. Belki biraz Brezilya yemeği bile tadabilirsiniz!

Güven kazanmak: Her şey bir yana capoeira, yapan kişide gurur ve kendine güveni arttırmak için bire birdir. Sadece daha güçlü ve cesur hissetmekle kalmayacaksınız; jogoda bir kez rahat hissetmeye başladığınızda, capoeira yapmayan akranlarınızdan farklı olduğunuzu ve onların yapamayacağı şeyleri yaptığınızı bilerek, kendinize gerçekten güven duyacaksınız.

 

CapoeiraBrasilCapoeira’ya başlamaya karar verdiğinizde,  capoeira angola veya capoeira regional stillerinden birini seçmeniz ve ona göre çalışmanız gerekebilir. Bu ikisinin farkına şöyle bir bakacak olursak:

Angola: Capoeira’nın daha geleneksel olan tarzıdır. Angola oyunu daha yavaş, daha kontrollü ve yere daha yakın oynanır.  Sinsilik ve kandırmaca önem taşır.

Regional: Capoeira’nın geleneksel özelliklerini korumakla birlikte, dövüşe ve “boy göstermeye” daha çok önem veren tarzdır. Kısacası hızlı ve agresif hareketlerin bulunduğu oyundur.

 Aslında iki stili de öğrenmenin bir sakıncası yoktur. Birini diğerine tercih etseniz bile, ikisi hakkında da bilgi sahibi olmak iyidir. Ayrıca istisnalar her zaman vardır: Tüm regionaller ve tüm angolalar aynı oynanmaz. Birçok şey katıldığınız gruba ve berimbaunun ritmine bağlıdır (ritim, oyunu belirler).  Bir grup ilginç akrobasi hareketleriyle daha çok ilgilenirken, bir başka grup dövüşe daha çok yoğunlaşabilir.

 En  iyisi araştırmak ve ikisini de denemektir, çünkü kendi zevkinize hitap edeni ancak siz belirleyebilirsiniz.

Capoeira yolculuğuna çıkmak, önünde sonunda sizin kararınıza bağlıdır. Capoeiranın ne kadar harika olduğuyla ilgili çok şey söylenebilir, ama dinlemek size kalmıştır. Bazıları bu özelliklerin tüm dövüş sanatları ve danslar için geçerli olduğunu söyleyebilir, ki bu çok yanlış olmaz. Ama capoeirayı diğer etkinliklerden daha özel yapan çok şey vardır ve hiçbir yazı, bunu tam olarak açıklamaya yetmez.

 Capoeira herkes için değildir, ama onu ucundan yakaladınız mı, sizin için olup olmadığını bilirsiniz.

Capoeira İzmir grubu olarak ragional ve angola ve ragiona arası stil olan Benguela dersleri veriyoruz. Bunun yanı sıra Capoeira ile çokça eşleştirilen “Maculele” ve “Samba de Roda” da  verdiğimiz dersler arasında.

Capoeira’ya başlamak istiyorsanız kurslarımızı ve saatlerini öğrenin.

Capoeira ile ilgili daha fazla bilgi mi istiyorsunuz?

Capoeira Nedir? , Capoeira’nın Tarihçesi , Capoeira Müzik ve Enstrumanları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.